Jag är född i Övra. Öfra (gammal stavning) är en liten by i Ångermanland där det på 40 talet bodde många familjer men som idag består av en enda bofast person.

Byn har ett kapell som fortfarande används men

mera om Öfra kapell senare.

 Jag är en inbiten släktforskare och lägger ner många sköna timmar på detta.

Tillsammans med min syster Gittan och en hel del stöd från systerdottern Åsa så har vi hunnit med inte bara vår släkt utan även många av våra näras släktgrenar.

Just nu lägger vi ner mycket av vår tid på vår fars sida, den grenen skiljer sig från vår mors sida där det finns många torpare och bönder till fars sida med många andra yrken allt från mjölkkontrollassistent till kyrkans herrar.

Tjusningen med släktforskning är när man hittar något som man sökt i flera dagar ja veckor ibland och så helt plötsligt hittar det. Eller när man stöter på ett gripande människoöde som får en att stanna upp och tänka.

Att läsa en god bok är inget mot att se in i vår släkts skiftande levnadsöden.

Marianne

Jag föddes 1948 i Örnsköldsvik Kullen kallades området där vi bodde. Min far byggde själv huset. Från Ö-vik och andra ställen i Ångemanland så hamnade jag med familjen i Södertälje på 60-talet. Där träffade jag  min man Lasse han var från Danmark.

Så småningom hamnade vi i Hälsingland, det var där som mitt intresse för släktforskning började.

Släktforskning gör att man glömmer tid och rum.

Det är en riktig kick att hitta sina rötter och forska i Sveriges historia.

Vi tre som forskar möter väldigt många människoöden, från Häxor till Påvar ja allt möjligt hittar vi.

En del öden biter sig fast det kan vara gripande och sorgligt man hittar även folk som har det bra så det var inte bara elände förr.

Nu har jag även börjat forska på min mans sida i Danmark.

Har upptäkt att det inte är det lättaste att läsa gamla böcker på danska.

Resultaten från vår forskning i olika släkter kommer ni att få möta här

Gittan

Att släktforska har blivit en passion, Att få läsa om Sveriges historia på en helt annan nivå, på människornas vilkor i deras egen tid. Ger en bild av dessa människor som ingen historiebok kan ge. Dock försöker jag tänka på att materialet vi läser ofta är tolkad av en präst eller annan myndighet på deras tid, jag gör ytterligare en tolkning av det jag läser. Att få berätta någon annans historia är ett privilegium att ta vara på.

Jag har läst många tings protokoll och har med tiden lärt mig att tyda många olika handskrifter, vi som forskar vet ju hur svårt det kan vara att tyda den gamla skriften.

Jag har gort en stor forkning på min makes sida (Myrsten)  med massor av olika levnadsöden, en del av dessa kan ni läsa under "Några livsöden" som ni hittar uppe i menyn.

// Åsa