Olofsson, Daniel Petter
1866-1938

Daniel Petter Olofsson. Ansedel Född 1866-02-10 i Öfra Junsele. Död 1938-03-13 i Öfra Junsele. Bonde.
       
 
   
 
     
 
   
 
       
 
   
 
     
 
   
 

Levnadsbeskrivning
Född 1866-02-10 i Öfra Junsele.
Död 1938-03-13 i Öfra Junsele.
Begravd i Junsele kyrkogård.
Bonde.
Dopvittnen:Bond. Pehr Ersson och hust. i Öfra Sven Jonsson och hust. i Åkerbränna Dräng Adam Andersson i Öfra och Pia Johanna Gröner i Östanbäck drängen Anders Andersson i Öfra och SaraGustafa????+dr ibid. Blev vigda av A.E. Carlbom 14/10 1895 flyttade dom till Åkerberget. Där bodde de till 10/7 1900 då de flyttade till Åkerbränna de hade då 5 barn. 12/1 1904 flyttade de till Övre Rissjön och bodde där till 1911 då deåterflyttade till Åkerberget. 1924 flyttade han med sonen Verner till Övra. Från sorgebrevet: Gl. Sv. Ps. 473 (En trogen själs glädje att skiljas hädan) Inbjudes övervara begravningsakten i Junsele gravkapell söndagen den 27 mars efter gudstjänsten. Sedan inbjudes deltagarna till kaffe å Hotell Söderdahl. OBS Skriva in anteckningar det Göte minns av Daniel Petter.

Gifte och barn
Matilda Ingrid Hansdotter. Ansedel Född 1873-03-24 i Orrnäs Bodum.
Död 1951-01-01 i Öfra Junsele.
Begravd i Junsele kyrkogård.
Födde 7 barn. Hade alltid långa svarta kjolar, gick med käpp de sista åren.Vi visste att när vi kom och hälsade på så satt hon vid fönstret och väntade. " Minns hennes uttryck när hon kammade mitt långa hår och jag grät. Hon sa "Ska man vara fin får man lida pin" Marianne. Kvitto som Gittan hittade bland andra papper: Från Handelsfirman Varutjänst Bollnäs: 1 Strykbräda Stabil 16 kr. Leverans 15 december 1949. Betalt i förskott 4.50 Summa att betala 11.50 Frakt tillkommer. undertecknad av Tilda Olovsson. Sista åren låg hon mycket i lilla kammaren hon blev dock 78 år. Versen som barnen la in på Matildas dödsannons: Hastigt kom budet, som vår glädje störde. Sorgligt var budet, som vårt hjärta rörde.
Gift

  Olof Erik Olofsson. Ansedel Född 1895-08-07 i Åkerbränna Junsele.
Död 1986-01-09 i Åsele.
Begravd i Åsele kyrkogård.
Olof köpte gården av Kramfors AB 28/9 1917 Fadern var för gammal för att få ta lån. Olof fick lagfart 1918 för hemmanet i Åkerberget. Efter att fadern med familjen flyttade till Öfra så blev Olov kvar, han gifte sig med Gerda 1925. De hade ladugård med 4-5 kor, grisar och hönor och även 1 häst, en ko hette Snesnyta hennes nosvarsned därav namnet. Flyttade till Bryggargatan 13 i Åsele före 1970

  Jenny Maria Olofsson. Ansedel Född 1897-07-10 i Åkerberget.
Död 1994-12-12 i Solefteå Sjukhus.
Begravd i Junsele Kyrkogård.
Fotograf.
Gick och lärde sig till Fotograf i Enköping.Fotografen Eskil Andersson. Var bosatt hos Kakelungsmakaren Nyström ca 1919-1924 Bodde sedan med sin bror Verner i Övra och skötte hushållet. Marianne minns:Jag älskade att fira jul i Övra Moster Jenny kokade alltid chokladkarameller och det receptet har jag ännu kvar och gör dessa ibland. Gittan Hald Berättar minnen från Övra och moster Jenny. Ofta på sommaren fick jag vara hos moster Jenny och Morbror Verner. En sommar kom jag ihåg speciellt. Varje morgon skulle moster Jenny ha mej att äta havregrynsgröt för det var nyttigt för små flickor sa hon, det var något jag inte tyckte om så än i dag har jag svårt att äta havregryn. En annan gång skickade mamma och pappa upp en stor korg med frukter som bussen lämnade av vid landsvägen. Det var bl.a. mycket vindruvor, moster Jenny sa åt mej att inte äta så mycket frukt förjagkund e få ont i magen, när man är liten och ser så mycket godsaker så kan man ju inte låta bli, så fort som moster Jenny vände ryggen till stoppade jag munnen full så höll det på hela dagen ochpåkvällen va r det mesta uppätet och jag fick ont i magen, hängde ut genom kammarfönstret och kräktes mycket. Jag tyckte det var roligt att vara i Övra Moster Jenny och Morbror Verner var väldigt snälla/ Gittan

  Anna Margareta Olofsson. Ansedel Född 1899-10-24 i Åkerberget.
Död 1978-01-18 i Sundsvall.
Begravd i Junsele Kyrkogård.
Sjuksköterska Husmor.
Tvilling Arbetade som Husmor på Hammars sjukhem i Nyland När Sjukhemmet lades ner arbetade hon på Falks hem för utvecklingsstörda. Reste mycket var bl.a i Gambia, Italien, Canada. Köpte tidigt egen bil som hon med stolthet körde. Sista bilen var en svart/vit DKW den finns nu hos Lars Hald. Ogift Blev dement och vistades på Björknäs sjukhem i Kramfors till sin bortgång. Berättelse från Marie Sjöberg: När jag var liten fick jag av Jenny smaka salt, hon hade det i ett litet kuvert det var havssalt som hon tagit på en resa.

  Kristina Elisabet Olofsson. Ansedel Född 1899-10-24 i Åkerberget.
Död 1900-01-27 i Åkerbränna.
Tvilling

  Per Verner Olofsson. Ansedel Född 1904-11-26 i Åkerberget.
Död 1984-08-18 i Solefteå Sjukhus.
Begravd i Junsele Kyrkogård.
Bonde Timmerman.
Började skolan 22/1 1912 i Åkerberget Klass 3 och 4 hette lärarinnan Klara Eriksson Kom från Åkerberget till Övra 1924 och blev ägare till Finn Kalles stuga i Övra. Då kom även hans föräldrar med. Telefon kom till stugan redan ca 1937. På den tiden fick de springa bud om någon sökte någon i de andra stugorna. Doris Berglund berättar: Ibland följde hon med Jenny med bud till Vällingberget det var omkring 4 km dit. Ofta när det var långväga bud var det oftast sorgliga bud och då var det tryggare att vara2som sprang med budet. Verner var tidig att köpa bil och för honom var det bara Ford som gällde. Han hade en grön Ford Anglia som han tyckte mycket om. Verner fick en oäkta dotter med 1956 flyttade Verner till Junsele och bodde där till sin död. Verner kunde stilla blod och hitta vattenåder i jorden. Minnen av Morbror Verner av Gittan Hald En gång när jag var liten kom Morbror Verner hem till oss i Stenberg och med sig i bilen hade han en liten kalv, och den fick jag, namnet som vi kom på tillsammans blev Biletta ( bil+etta) för det var den första kalv han körde i sin bil. Kalven blev ju till sist en Ko som bidrog med mycket mjölk. Efter några år sålde vi kon och de pengar som vi fick för den dom fickjagsätta in på min sparbanksbok. Ö-viks Allehanda var där och fotade när jag höll upp en bunt med hundralappar och följande dag fanns jag med i tidningen. En gång fick jag åka med i hans bil till Junsele och handla, efter denna väg körde han väldigt fort, det tyckte jag var roligt och han skrattade också väldigt mycket, när vi kom tillbaka så sa jagatth an hade kört i 100 för det såg jag på mätaren, han blev lite förlägen och sa att mätaren visade fel. Det tror inte jag. Marianne minns: Nyår i Övra när morbror Verner spådde oss han tände eld i öppna spisen och smällte bly som vi sedan fick slå i en hink med vatten och av denna klump så spådde han hur det nyaåretskulle bli. Mats minns: När jag var liten så tog Verner mig till sommarlagorn och visade mig vad han gjort iordning till en häst som han lånat och skulle använda för att dra fram timmer som han avverkat.

  Astrid Erenia Olofsson. Ansedel Född 1909-07-12 i Svedja.
Död 1998-11-28 i Rogsta Hudiksvall.
Begravd i Junsele Kyrkogård.
Sömmerska.
Började på sjuksköterske utbildning i Hudiksvall men slutade efter ca 6 månader för att hon enligt egen utsago var för blyg för "nakna" karlar var ju bara 17 år och kom från Övra. Utbildade sig till sömmerska i Junsele. Var mycket duktig på att väva bl.a trasmattor. Tillbringade mycket tid på vävstugan i Junsele när hon bodde där efter makens död. Bodde sista åren dels hos Gittan och dels eget boende.Började på sjuksköterske utbildning i Hudiksvall men slutade efter ca 6 månader för att hon enligt egen utsago var för blyg för "nakna" karlarvar ju bara 17 år och kom från Övra. Utbildade sig till sömmerska i Junsele. Var mycket duktig på att väva bl.a trasmattor. Tillbringade mycket tid på vävstugan i Junsele när hon bodde där efter makens död. Bodde sista åren dels hos Gittan och dels eget boende. Mari Sjöberg minns: Farmor berättade när hon hade åkt i väg för att köpa en klänningså stod hon i provhytten och när hon tog av sig kappan, så upptäckte hon att hon åkt hemifrån i baraunderklänning.Ho n köpte en ny klänning då.

  Hildur Kristina Olofsson. Ansedel Född 1907-05-24 i Åkerbränna.
Död 1930-02-15 i Örnsköldsviks tuberculos sjukhus.
Begravd i Junsele kyrkogård.
Versen som skrevs i sorgebrevet: Dyre make, sörj mig icke, käre Karl-Erik gråt ej mer. Jag är nu uti Guds rike, där Guds änglar mot mig ler. Inbjudes att övervara begravningsakten å Junsele kyrkogård söndagen den 23 mars 1930 . Samlingen sker vid kyrkan kl 10,30 f.m. Efter gudstjänsten inbjudes gästerna till kaffe å Lilla Hotellet.


Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister

tidslinje.se Framställd 2014-01-27 med hjälp av Disgen version 8.2c.